image_pdfimage_print

Velkommen til Kitte Kry

Her er der som i vore øvrige huse fokus på naturen, forberedelse af de stemningsfulde årstidsfester, eventyr, god tid, nærvær og kærlige voksne.

Kitte Krys have er magisk med masser af skyggefulde kroge, hemmelige huler og eventyrlige skove og kan føles nærmest uendelig for børnene når de bevæger sig rundt i den i deres leg.

I Kitte Kry bor vuggestuegrupperne Rumpenisserne og Småtroldene samt børnehavegrupperne Polkagrisene og Mormors stue.

 

Rumpenisserne

Rumpenisserne er den mindste stue i Killevippen med 8 vuggestuebørn.

Vi holder til i en lille hyggelig krog af Kitte Kry, hvor vi med udsigt til skoven og åen følger med i årstidernes skiften. Træernes blade der springer ud i foråret og det smukke løvfald i efteråret.

Naturens rytme – indånding og udånding – virker dybt ind i os mennesker store som små. Vi har brug for en fast rytme, forudsigelighed og genkendelighed for at vi kan udvikle os. Dagens rytme i Rumpenisserne giver os mulighed for at nyde de gyldne stunder med børnene.

Naturen er dybt forankret i vores pædagogik og i vores årstidsfester. Vi takker solen, regnen og jorden for den mad vi serverer og i vores daglige kreds synger vi sange og fortæller rim og remser som passer til årstiden. På stuen pynter vi op med ting vi finder i naturen samt vores årstidsdukker.

Med æstetikken på stuen ønsker vi at bidrage til en følelse af hjemlig hygge.

I Rumpenisserne er tilknytning og omsorg dagens vigtigste aktivitet. De små har brug for vores tålmodighed, nærhed og ro for trygt at kunne sanse og udvikle sig i eget tempo. De har brug for voksne der viser dem glæde og taknemmelighed ved livet for at kunne tro på, at verden er et godt sted. Vi må være efterlignelsesværdige voksne.

Vi ved at børnene kun kan udvikle sig hos os, når vi har et varmt og tillidsfuldt samarbejde med deres forældre.

 

Småtroldene

I Småtroldene er vi 12 børn og 3 voksne. Vi holder til på en dejlig stue med en hjemlig atmosfære, hvor der er plads til leg, nærvær og hygge. 

Hverdagens rytme med mange gentagelser giver barnet ro og tryghed til at vokse og udvikle sig i eget tempo.

Vores hverdag følger årets gang, vi pynter op på stuen med årstidsdukker og dekoration som passer til årstiden. Vi fejrer alle årstider med sange, rim og eventyrfortællinger.

Vi elsker at være ude og bruge naturen, hvor vi får udfordret vores sanser og motorik. Vi bruger både vores have og går på tur ved åen, som løber langs Kitte Kry.

I småtroldene gør vi meget ud af at skabe en hjemlig atmosfære, hvor der er plads til kram, grin og samvær. Vi har tid til det enkelte barn, så det bliver set og anerkendt.

 

Mormors stue

På Mormors stue har vi en fast daglig rytme såvel som en rytme i ugen. Hver morgen starter vi sammen med Polkagrisene, for derefter at gå til kreds stuerne for sig. Vi holder kreds nederst i haven hvor vi synger for den nye dag og hinanden, samt laver sanglege og bevægelseslege, hvor vi tager udgangspunkt i årstiden, samt hvad der lige rører sig i børnegruppen.

Efter kreds kan børnene frit fordybe sig i leg i vores eventyrlige have med træer, små kroge og stier, mens en mindre gruppe børn kommer ind og kan fordybe sig i forberedelser til næste årstidsfest eller andre aktiviteter sammen med en af os.

Fra april til september spiser vi nede i haven i vores pavillon. Fra september rykker vi ind i varmen på stuen og spiser i stearinlysets skær frem til april, hvor vi atter rykker ud i forårets varme.

Efter spisning er der hvilestund, hvor børnene ligger i stilhed i shelters med to voksne og fordøjer dagens indtryk, mens de ældste af børnene hviler indenfor med en voksen.

Om eftermiddagen er vi atter sammen med Polkagrisene og spiser eftermiddagsmad, hvorefter Mormors stue trækker ned i vores pavillon, for at samles i eventyrets magiske atmosfære.

Mandag boltrer vi os i hele haven, da Polkagrisene er på tur. Tirsdag er der eurytmi for de ældste børn, onsdag laver vi bålsuppe i haven, torsdag går de kommende skolebørn til cirkusvognen og laver skoleforberedende aktiviteter, mens vi andre skræller og river grøntsager til fredagens pizza. Fredag tager vi på tur til legepladsen, cirkusvognen eller hvad vi lige har lyst til, for at komme tilbage til duften af pizzaerne, der bager i ovnen.

 

Polkagrisene

Hos polkagrisene går der ikke en dag uden musikalske aktiviteter. For når vi synger, spiller og danser sammen så hører vi sammen og vokser sammen. I vores daglige morgenkreds synger vi alle børnenes navne samt gør opmærksom på de børn som ikke er til stede. Vi lægger mærke til hinanden og ser hinanden. Igennem morgenkredsens sanglege skaber vi et fundament for resten af dagens frie leg og styrker børnenes fantasi. 

Udover morgenkredsen består vores daglige rytme af aktiviteter som at snitte grøntsager til bålsuppe, plante og ordne i vores store have og save brænde til bålet. Dette er en del af vores pædagogik om at være efterlignelsesværdige og skabe en hverdag som er en forlængelse af familielivet, hvor relationen til hinanden og det vi skaber sammen har stor værdi. 

Gennemgående for vores daglige rytme er også at vi arbejder med de såkaldte ind og udåndinger. Indåndingerne består blandt andet af morgenkredsen, det faste daglige eventyr og spisestunden hvor vi samles omkring den mad som børnene selv har været med til at lave. Udåndingen består primært af den frie leg hvor børnene får lov at sætte fantasien fri og lege på tværs af børnehavegrupperne. Dette skaber en tryg og velkendt hverdag, hvor der er balance mellem det som børnene modtager gennem os voksne og det som de selv tager med ind i den frie leg. 

Med beliggenhed direkte til åstien har vi naturen og dens dyr på nærmeste hold året rundt. Vi lader os inspirere af hvad naturen og årstiden har at byde på blandt andet på vores ugentlige tur i det naturskønne område.