Hellig Tre Kongers festen

image_pdfimage_print

Hellig tre konger

Med hellig Tre Konger markerer vi, at julen er forbi, det er slutningen på de hellige tolv nætter, og der hvor de tre vise mænd besøgte det lille Jesusbarn. I ’Peters jul’ lyder det:

’Her sidder vi ved vort lille bord og ser, hvordan lysene brænde, når de er slukkede siger mor, at så er julen til ende’

Vi har også dyppet de særlige Hellig Tre Konger lys med tre væger sammen med børnene i børnehavegrupperne. I gamle dage var det skik at støbe lidt krudt ind i lyset ved vægernes samling. Når lysene brændte, lød der et lille knald, som markerede afslutningen på julen. Da vi har krudt nok i dagligdagen med alle vores skønne krudtugler, undlader vi dette: Hele seancen er præget af dyb ro og koncentration. ALLE børn, store som små, er dybt koncentrerede om at dyppe deres lys i det varme bivoks. Vi er stille og fordybede i små grupper. Kun vores sange om de vise mænd og stjernen over Betlehem høres på lydsiden, når vi synger, mens vi dypper.

Efter juleferien har vi således også fortsat vores krybbespil, nu blot som Hellig Tre Konger spil, hvor hyrderne er erstattet af de tre konger, der kommer med gaver til det lille Jesusbarn. Det giver en dejlig og tryg sammenhængskraft at gentage det velkendte fra før jul, efter en ferie hvor man har koblet helt af i familiens skød og været helt væk fra børnehavens hverdag. Børnene elsker det, og det er altid en meget inderlig og rørende oplevelse at dele med dem.