1

Hverdagen

Hverdagen

Kost

Der er fuld madordning i Killevippen. Vi laver økologisk, vegetarisk mad fra bunden – og bruger biodynamiske råvarer i det omfang, det overhovedet lader sig gøre. Kosten følger Steiners forskrifter således, at vi gennem ugen som udgangspunkt spiser os gennem de forskellige kornsorter:

Mandag: Ris med grøntsager
Tirsdag: Byg med bærkompot & kefir
Onsdag: Suppe/kålsuppe med brød & pesto
Torsdag: Rugbrød med vegetarisk pålæg
Fredag: Pizza med revne grøntsager

Søvn

Søvnen er en vigtig del af barnets udvikling. Søvnen bruges til at bearbejde indtryk fra den vågne tid, og barnet skal have plads og ro til denne tid til restitution. Dette sikrer vi ved, at både børnehavebørn og vuggestuebørn hver dag får den samme rolige stund.
Vuggestuebørnene sover i krybber – godt beskyttet i et overdækket krybbely i vores haver.
I børnehaven fortsætter hvilestunden – nu på en madras inde eller i sovepose i vores shelters. Det er vores holdning, at også det store barn har brug for denne hvilestund til at restituere, bearbejde indtryk og få pulsen ned. Børnehavens børn hviler typisk 30 min. hvorefter de er klar til at fortsætte den frie leg. Falder børnene i søvn, vækker vi dem ikke, men lader dem hvile i den overbevisning, at det er det, der er brug for.

Legetøj

Legetøjet i Killevippen er lavet af naturmaterialer; uld, træ og silke. Legetøjet er udformet, så fantasien har fuld frihed til at forme legen. Klodserne er enten enkle træstykker eller er udformet i organiske former og med dæmpede farver. Dukker og bamser er lavet, så deres udtryk er neutral. Dermed kan barnet selv lægge værdi og liv i legen. 

Barnet må ikke selv medbringe legetøj i Killevippen.

Årstiderne

Årstiderne spiller en meget central rolle i Killevippen. Vi pynter op efter årstiden med farver og motiver. Hverdagen går med at forberede den næste årstid. Vi gør haven klar, vi planter, strikker, bager, bygger, farver uld/klæde med plantefarver, river, vasker og laver mad. Børnene ser med ved siden af den voksne og deltager efter lyst eller evne. Desuden efterligner de den voksnes beskæftigelse i deres egen leg.

Naturen

Naturen er en vigtig bestanddel i vores hverdag. Vi bruger vores haver meget. De er indrettet med naturlige legeredskaber og dejlige sanseindtryk af dufte, farver og lyde.
Killevippen er velsignet med en fantastisk omkringliggende natur med store vidder, som vi dagligt nyder. Børnene opnår gennem årets rytme en forståelse af naturens gang.

”At lade det varme sand risle mellem fingrene er så dejligt og også at lave kager af det våde sand. Mors begejstring er måske vanskeligere at bevare, når barnet efter et regnvejr kommer ind som et lille muddermenneske efter at have trampet i de største vandpytter og lavet grød eller andet godt i det nærmeste mudderhul. Øjnene stråler og den begejstring må ikke slukkes. Når efteråret nærmer sig, oplever barnet måske for første gang en morgen den klingende lyd af is, der splintres over en vandpyt”

(Garde, Helen, Barnet før Skolealderen, 1993) 

Påklædning

Vi anbefaler et uldent lag inderst i alle måneder, der har et r i navnet; september, oktober, november, december, januar, februar og marts. Nogle gange er det også godt at starte i slutningen af august og fortsætte lidt ind i april. Uld er naturligt varmeregulerende og kan ofte fås som blød merinould – også økologisk – i dit nærmeste supermarked. 

Aktiviteter

Vi har i Killevippen faste både daglige og ugentlige aktiviteter. Helt fast i børnehavens dagsprogram ligger eventyrfortællingen lige inden hvilestunden. Ugentligt kan vi have turdag, bagning og – som filmen nedenfor beskriver – malestund: