1

Hverdagen

Hverdagen

Kost

Der er fuld madordning i Killevippen. Vi laver økologisk, vegetarisk mad fra bunden. Og vi bruger biodynamiske råvarer i det omfang det overhovedet lader sig gøre. Kosten følger Steiners forskrifter således, at man gennem ugen spiser sig igennem de forskellige kornsorter:

Mandag: Ris med grøntsager
Tirsdag: Byg med bærkompot
Onsdag: Hirsepasta
Torsdag: Rugbrød med vegetarisk pålæg
Fredag: Pizza med bund af havre

Søvn

Søvnen er en vigtig del af barnets udvikling. Søvnen bruges til at bearbejde indtryk fra den vågne tid, og barnet skal have plads og ro til denne tid til restitution. Dette sikrer vi igennem at både børnehavebarn og vuggestuebarn hver dag får den samme rolige stund.
Vuggestuebarnet sover i krybber godt beskyttet i et overdækket krybbely i vore haver.
I børnehaven fortsætter hvilestunden, nu på en madras inde eller i sovepose i shelterne. Det er vores holdning, at også det store barn har brug for denne hvilestund til at restituere, bearbejde indtryk og få pulsen ned. Børnehavens børn hviler typisk 30 min. hvor efter de er klar til at fortsætte den frie leg. Falder børnene i søvn, vækker vi dem ikke men lader dem hvile i den overbevisning, at det er det, der er brug for.

Legetøj

Legetøjet i Killevippen er lavet af naturmaterialer; uld, træ og silke. Legetøjet er udformet så fantasien får fuld frihed til selv at forme legen. Klodserne er enten enkle træstykker eller udformet i organiske former og med dæmpede farver. Dukker og bamser er lavet, så deres udtryk er neutral. Dermed kan barnet selv lægge værdi og liv i legen. 

Barnet må ikke selv medbringe legetøj i Killevippen.

Årstiderne

Årstiderne spiller en meget central rolle i Killevippen. Vi pynter op efter årstiden med farver og motiver. Hverdagen går med at forberede den næste årstid. Vi gør haven klar, vi planter, strikker, bager, bygger, farver uld eller klæde med plantefarver, river, vasker og laver mad. Børnene ser med ved siden af den voksne og deltager efter lyst eller evne. Desuden efterligner de den voksnes beskæftigelse i deres egen leg.

Naturen

Naturen er en vigtig bestanddel i vores hverdag. Vi bruger vores haver meget. De er indrettet med naturlige legeredskaber og andre dejlige sanseindtryk af dufte, farver og lyde.
Killevippen er prisgivet med en fantastisk omkringliggende natur med store vidder, som vi dagligt nyder, og børnene opnår igennem årets rytme en forståelse af naturens gang.

”At lade det varme sand risle mellem fingrene er så dejligt og også at lave kager af det våde sand. Mors begejstring er måske vanskeligere at bevare, når barnet efter et regnvejr kommer ind som et lille muddermenneske efter at have trampet i de største vandpytter og lavet grød eller andet godt i det nærmeste mudderhul. Øjnene stråler og den begejstring må ikke slukkes. Når efteråret nærmer sig, oplever barnet måske for første gang en morgen den klingende lyd af is, der splintres over en vandpyt”

(Garde, Helen, Barnet før Skolealderen, 1993) 

Påklædning

Vi anbefaler et inderst uldent lag i alle måneder der har et r i navnet; september, oktober, november, december, januar, februar og marts. Nogle gange er det også godt at starte i slutningen af august og lidt ind i april.  Uld er naturligt varmeregulerende og kan efterhånden fås i blød merinould, også økologisk, i dit nærmeste supermarked. 

Aktiviteter

Vi har i Killevippen faste både daglige og ugentlige aktiviteter. Helt fast i børnehavens dagsprogram ligger eventyrsfortællingen lige inden hvilestunden. Ugentligt kan vi have turdag, bagning, og som filmen nedenfor beskriver, malestund: